Utbildning - Digital Agenda för Norrköpings kommun

Under våren 2014 påbörjades arbetet med att göra en Digital agenda för Norrköpings kommun. Den Digitala agendan är en strategi för att ta till vara alla de möjligheter som digitaliseringen erbjuder. IT i skolan kommer att ha ett eget avsnitt i agendan. Under våren 2015 startar Lärande IKT, på uppdrag av Utbildningskontoret, upp en referensgrupp för att ta del av framtidsvisioner och idéer som finns i våra olika verksamheter.

I den här bloggen kommer vi fortlöpande att lägga upp anteckningar och länkar från våra referensgruppstillfällen. Det blir ett led i att synliggöra vårt arbete för framtidens digitala lösningar.

torsdag 29 oktober 2015

Pluttra

Tisdag den 28 oktober var Fredrik Lundin från Pluttra och visade dokumentationsverktyget Pluttra för delar av referensgruppen för förskolan.


Det pratas mycket om att spara eller inte spara i "molnet". I förskolan arbetar vi mycket med bilder och film. I dag har vi ingenstans att enkelt lagra materialet eftersom vi inte har något godkänt "moln för lagring. Pluttras två servrar är placerade i Sverige och därmed kan man spara i Pluttra och dessutom är det obegränsat med lagringsutrymme. Genom ett personuppgiftsbiträdesavtal blir kommunen ägare till innehållet. Pluttra förvaltar bara sidan.

Det blir väldigt enkelt och tydligt att följa förskolans egna mål och Lpfö 98/10 via dokumentationen som sker i Pluttra. I och med att  allt är samlat på samma plats sparar man mycket tid inför utvecklingssamtal och vid reflektion och utvärdering av verksamheten.

Behovet finns för ett samlat dokumentations- och kommunikationsverktyg i förskolan. Några förskolor i referensgruppen har fått ett testkonto för att prova Pluttra. Vad det till sist blir för verktyg vet vi inte, men nu är vi igång med sökandet efter ett bra verktyg.

Information om Pluttra

Datainspektionen om personuppgiftsbiträdesavtalet

Vänligen,
Leena Niemelä
Lärande IKT


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar